Önceki Haber Sonraki Haber

"Play-off yeni şaibelere yol açar"

TFF'nin, yeni sezondan itibaren uygulamaya koyacağı Play-off sistemini, Spor Toto Süper Lig kulüplerinin hemen hepsi olumlu bulurken, Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Doğan şiddetle karşı çıktı.

23/08/2011 Salı Hürriyet

Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Doğan Play-off’a neden karşı olduğunu önceki akşam TV8’de katıldığı bir programda detaylı olarak anlattı. Öncelikle şahsi görüşlerini dile getirdiğini, dolayısıyla bunların Galatasaray Yönetim Kurulu’nu bağlamadığını söyleyen Sedat Doğan, çekincelerini şöyle sıraladı:

Fazladan oynamak zorunda kalacağımız maçların kulüplere ekstra hiçbir katkısı olmayacak.

Play-off sistemi şaibeyi önlemez, tam tersi yeni şaibelere yol açar

Play-off’u garantileyen takım aslarını oynatmaz

Şaibeyi yok etme adına Play-off getiriyoruz derseniz, bunun sonunda başka şaibelere yol açabilecek olaylar olur. Örneğin, ligde ilk 8’e giren takımlar arasında 2 ayrı 4’erli grup oluşturulacak. Burada, ilk 4’e veya ikinci 4’e kalmayı garantileyen takımlar ‘Nasılsa Play-off’a kaldım, as oyuncuları dinlendireyim gençlere şans vereyim’ derlerse, bu takımlar da diyelim ki düşme tehlikesi olanlarla maç yapacak. Maçlara as kadro ile çıkıp alacağı sonuç ile yedek kadroyla çıkıp alacağı sonuç aynı mı olacak? Buradaki şaibeyi kim yok edecek?

Ya da ben x takımıyım, ilk Play-off’a kaldım ve ikinci Play-off’a kalma mücadelesi veren takımla oynayacak olsam ve ideal kadromla çıkmasam bu da ilk örnekte olduğu gibi şaibe yaratacaktır. Burada şampiyonu belki şaibesiz belirleyeceksiniz ama Avrupa kupaları ve ligden kalma mücadelelerinde şaibeye neden olacaksınız. Yani şaibeye bu sistemle önlem alamazsınız.

Ekstra maçların gelirleri, giderleri karşılamaz

Kulüplerin gelir artışı olayına gelirsek... Diyelim ki, Play-off’a kaldık; 6 tane fazla maç yapacağız. Galatasaray’ın yaptığı her maçın gideri 1 ila 1.2 milyon TL arasında. Bu giderin en büyük payı futbolculara ödenen sabit ücretler, maç başı primleri ve teknik heyete ödenen paralardır.

Bu ekstra maçlarda bizim birinci gelir kaynağımız televizyon yayınlarıdır. Bu sistemde yayın gelirlerinin artacağına dair bir şey belirtilmemiş, iyi niyet göstergesi olarak İddaa gelirleri artacakmış.

İddaa kurumunu suçlamıyorum ama şaibenin bir nedeni de bahistir. İkinci gelir kaynağımız ise VIP koltuklarının satışıdır ve en büyük geliri buradan elde ediyoruz. Maç günü elde edilen gelir ise kale arkası ya da boş koltukların biletlerinin satışından elde edilen gelirdir bu da kombineler vasıtasıyla zaten alınıyor burada gelir artışı yok.

Play-off’ta başarısız olan 30 milyon Euro kaybeder

Diyelim ki, ben x takımıyım ve normal sezonu 20 puan farkla birinci bitirdim. Play-off’larda başarısız oldum ve 4. sırayı aldım. Gelelim Play-off’un 2. ayağına; 5.’lik ve 8.’lik arasındakilerin Play-off sonucunda en başarılı takımı ile ilk Play-off’un sonuncusu yani 4.’sü olmuş takım, normal sezonun birincisi x takım maç yapacaklar ve Avrupa kupalarına katılan son kulüp belirlenecek.

Burada normal sezonda 20 puan fark atıp birinci olan takımın Avrupa kupalarına katılamama durumu var.

Ben şampiyon olmak için büyük yatırımlarla kadro kuracağım, normal sezonu 20 puan farkla birinci bitireceğim ve Play-off’lar neticesinde hem şampiyon olamayıp hem de Avrupa Ligi ya da Şampiyonlar Ligi’ne katılamayacağım. Şampiyonlar Ligi’ne gidemeyen bir takımın ortalama kaybı 20-30 milyon Euro. Lig şampiyonluk paralarıyla bu rakam daha da artıyor. Bu kayıpların sorumlusu kim olacak? Bu çok büyük bir adaletsizliktir.

Sponsorluk ve reklam kazancında değişiklik yok

Play-off sistemi için hazırlanan bu iki sayfalık raporda ‘reklam ve sponsor geliri artacak’ deniyor. Biz zaten reklam panoları ve sponsor aldığımız yerleri senelik olarak satıyoruz. Bu sistemde ekstra yapılacak maçlarda elbette ki heyecan artacak sponsorluk ve reklam gelirleri artacak ama bu gelirlerden kulüplere pay verileceği hususunda bir beyanat yok.



Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
  Ana Sayfaya Dön
Webaslan Anasayfasına Dön