Başkanımız Ünal Aysal, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine İlişkin Kanun’daki ceza hükümlerinin hafifletilmesi konusunda görüş bildirdi.
Türkiye, 3 Temmuz’dan bu yana şike ve teşvik iddialarıyla yatıp kalkıyor... Bu konudaki son önemli gelişme, Kulüpler Birliği Vakfı’nı oluşturan Spor Toto Süper Lig kulüplerinin geçtiğimiz hafta Ankara’da yaptığı toplantıda yaşandı.
Şike, pekçok ülkede olduğu gibi ‘dolandırıcılık’ kapsamında değerlendirilmeli.
Verilecek cezalar, ağır para cezasına dönüştürülebilecek 1-3 yıl hapisle sınırlandırılmalı.Toplantıya katılan bütün kulüpler, yeni yürürlüğe giren 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine İlişkin Kanun’daki ceza hükümlerinin hafifletilmesi konusunda görüş birliğine vardı. Bu süreçte tavrı en çok merak edilen kulüp G.Saray’dı... Sarı kırmızılı kulübün başkanı Ünal Aysal yaklaşık 20 gün önce hukuk danışmanlarını toplayarak, bir yasa tasarısı hazırlamaları için talimat verdi. Aysal’ın yaklaşımı şuydu:
Mevcut yasa beklentileri karşılamıyor“Ortada bir suç varsa karşılığında bir cezanın olması kaçınılmaz. Ancak Sporda Şiddet Yasası’nda belirtilen hapis cezaları çok yüksek. Bu insani açıdan sıkıntılı bir durum. Ayrıca yasa, spordaki beklentileri tam karşılayacak şekilde düzenlenmemiş. Derhal çalışmaya başlayıp; toplumun vicdanını yaralamayacak, ama diğer taraftan hem suçu özendirmeyecek derecede caydırıcı hem de sporun gerçekleri ile örtüşecek yeni bir taslak hazırlayın.”
Aysal’ın bu talimatının ardından Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Doğan başkanlığındaki hukuk ekibi çalışmalara başladı. Bu arada Kulüpler Birliği de mevcut kanunu değiştirmek üzere Galatasaray’ın bir çalışma yapması konusunda mutabık kaldı. Sarı kırmızılı kulübün hukuk ekibi, yaptığı araştırmalarda şu sonuçlara vardı:
Kulüplerin cezaları gerçekçi olmalıŞike, birçok ülkede ‘dolandırıcılık’ kapsamında değerlendirilmektedir. Dolasıyla bu paralelde bir çalışma yapmak evrensel hukuk kurallarına uygun olacaktır. Kişilere verilen cezanın ağır para cezasına dönüştürülebilecek 1-3 yıl hapisle sınırlandırılması doğru olacaktır.
Türk Ceza Kanunu’nun ETKİN PİŞMANLIK durumunu düzenleyen maddesi kıyasen uygulansın. Bu madde sınırlı suçlara uygulandığından ve dolandırıcılık da bu kapsamda sayıldığından hukuki bir engel bulunmamaktadır. Etkin pişmanlığın devreye girmesi ceza indiriminden yararlanma yolunu açacaktır. Bu, hem mahkemeleri hem savcılığı hem de etkin pişmanlıktan yararlanarak suçu karşılığı cezayı tecil edebilecek olan yöneticileri rahatlatacaktır.
Kulüplere verilecek cezalar mümkün olduğunca realist boyutlara indirilmeli ama sonradan Türk futboluna zarar verecek sonuçlar doğurmaması için mutlaka UEFA ile mutakabat içinde olunmalı.
Mevcut kanunda yer alan toplu bilet satışı, güvenlik ve hakarete ilişkin hususlar da yeniden düzenlenmeli.
Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.