Hakemi daha da tartışılır hale getiren uygulamadan rahatsız olan MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, ilave yardımcılığı tartışmaya açacaklarını söyledi. Haberin ayrıntıları burada...
12/01/2015 Pazartesi TürkiyeTürkiye'de 2 yıldır uygulanan ilave yardımcı hakemliğin rafa kalkması gündemde.
Hakemi daha da tartışılır hale getiren bu uygulamadan rahatsız olan MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, ilave yardımcılığı tartışmaya açacaklarını söyledi.
5-6.hakemlik uygulamasını 15-18 Ocak tarihlerinde Antalya'da yapacakları seminerde geniş bir şekilde ele alacaklarını dile getiren Yusuf Namoğlu, “İlave yardımcı hakemler gol, penaltı vs gibi her türlü karara karışıyor.
Halbuki maçı yöneten hakem her şeyden sorumludur. Biz bunu UEFA eğitimcimiz Jaap Uilenberg ile de oturup konuşacağız. Benim kişisel görüşüm yeterli sayıda donanımlı ve tecrübeli hakemin varsa bu uygulama devam etmeli” ifadelerini kullandı.
Avrupa'da niye yok?
5-6. hakemlikle ilgili Avrupa'dan örnekler veren Namoğlu, “Bakın, İtalyan Rosetti, Rusya'da hakem eğitimi veriyor. Bu uygulama Rusya'da yok. Sebebini sorduğumuzda ellerinde yetişmiş bu kadro için yeterli sayıda hakemin olmadığını söylüyorlar. Avrupa'nın önemli ülkeleri de ilave hakem uygulamasına geçmedi. İngiltere, Almanya, İspanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde uygulanmıyor. Sadece İtalya'da var. Biz bu uygulamaya hazır olmadan geçtik. Süper Lig, Türkiye Kupası ve PTT 1. Lig'in oynandığı haftalarda 80-90 hakeme ihtiyaç oluyor. Yeterli sayıda nitelikli hakem elimizde yok” değerlendirmesinde bulundu. Yusuf Namoğlu, “Yeni sezonda bu uygulama kalkar mı?” sorumuza, “Haziran ayında TFF Genel Kurulu var. Benim bu konuda bir fikir ileri sürmem doğru olmaz. Biz şu an için ne yapabiliriz. Onu düşünüyoruz. Ancak Antalya'daki seminerde 5-6. hakemlik yapan arkadaşlara çok sert ve net talimatlarımız olacak” diyerek ilk etapta ilave yardımcı hakemlerin yetkilerine neşter vuracaklarını açıkladı.
5-6. hakemlik için ne dediler?
UFUK ÖZERTEN: Bozuk saat misali
5-6. hakem olmasın diye çok direndim. 1 yıl da benim yüzümden gecikti. Haklı olduğum ortaya çıktı. Sapla sapanı birbirine karıştırdık. UEFA yapıyormuş. 54 ülkenin en iyilerinin toplandığı havuzdan aldığın hakemlerle tabii ki yaparsın. Hakemler yardım almaya alışkındır. Yardım almaya alışkın 5-6.hakemlerin yardım etmesi çok zordur. Eskiden hakemin sorumluluğu çok fazlaydı. Şimdi hakem artık bütün bunlardan sorumlu değil. Haa 1-2 defa iyi uygulaması oldu. O da bozuk saatin günde 2 defa doğru göstermesi gibi.
MUSTAFA ÇULCU: Kaldırılırsa üzülmem!
UEFA'da uygulamanın faydalı olduğu görüldü. Ama UEFA, bütün kadroyu son derece üst düzey hakemlerden kuruyor. Bizde kurtardıkları müsabaka sayısı bir elin parmakları kadar. Ama skandal hale getirdikleri maç sayısı olabildiğince fazla. Eğitimli ve tecrübeli hakemlerle bu uygulamaya devam edilebilir. Ancak 5-6.hakemin yetki alanında sorumlulukları vardır. Ama yetkileri yoktur. Bizde nerede ise hakem kadar yetkili bir görev anlayışına sahip oldular. Bu da kargaşaya sebep oluyor. Kaldırılırsa da üzülmem.
BÜNYAMİN GEZER: Bana kalsa kaldırırım
Bana kalsa bugün 5-6.hakemliği kaldırırım. Devam edecekse de şöyle devam etmeli derim. Maçın hakemi onlara birşey sormadıkça hiçbir şeye karışmasınlar. Hakemler orada ilave hakem yokmuş gibi maç yönetsin. Kabul etsinler ki, maç 4.hakemli. Top çizgiyi geçti geçmedi mi, burada yardımcı olsunlar. Çünkü bu konuda genelde başarılı oldular. İlave hakem 1 metreden veya 2-3 metre mesafeden pozisyonu göremiyor. Bu iş hakemlerde biraz tembelliğe de yol açtı. Kale arkası için yeterli tecrübeye sahip hakemin de yok.
BÜLENT YAVUZ: Vur deyince öldürüyorlar
Ben Namoğlu'nun yerinde olsam 5-6. hakemlere şunu söylerdim, “Size pe-naltı vermeyi, faul vermeyi yasaklıyorum. Siz sadece kartal gözüsünüz. Tıpkı Avrupa Şampiyonası yarı finalinde Hüseyin Göçek'in yaptığı yardımdan başka bir şey istemiyorum. Ancak hakem size fikrini sorduğu zaman çok net ve yüzde yüz eminseniz pe-naltıyı söyleyin. Elle gol atmayı söyleyin. Elle topu içerden çıkarmayı söyleyin.” Çağdaş bir uygulama devam etmeli. Ancak sert tedbirler alınmalı. Bizim hakemlere vur deyince öldürüyorlar.
MUHİTTİN BOŞAT: İlave hakeme teslim olma
5-6. hakemlik bana göre iyi bir uygulama. Ama yetki paylaşımı açısından hakemleri sorumluluktan uzaklaştırıyor. Hakem, kale arkasında bir hakem var diye gördüğü pozisyonda dahi ilave hakeme teslim oluyor. Hakemde şu duygu gelişti. “Nasıl olsa benim notum kırılmayacak. Hata yapıldıysa, gözlemci 5-6 hakemin notunu kıracak.” Halbuki gözlemci hakemin de notunu kırmalı. 5-6. hakemlik yapacak çocuklar çok titiz seçilmeli. Ben devam edilmesinden yanayım. Rehabilite edilirse, fayda sağlayacaktır.
AHMET ÇAKAR: 5-6. hakemlik devam etmeli
5-6.hakemlik konusunda sınırları çok kesin tayin etmek gerekir. Mesela top çizgiyi geçip geçmediği konusunda yetki tamamen ilave hakemin olmalıdır. Yardımcı hakem bile bu konuya asla karışamaz. Çizgiyi geçti ya geçmedi diyemez. “Kol vücuttan açık mı değil mi, penaltı mı değil mi” bu tip pozisyonlar için kararları ilave hakem karar veremez. Yetki ve sorumluluk tamamen hakemindir. Bu konularda sınırlar çok net ve tam belli olursa ben bu uygulamanın devamından yanayım.
Maliyeti 2 milyon TL
İlave yardımcı hakemlik, Futbol Federasyonu'na yılda 2 milyon TL'yi aşan bir ilave yük getirdi. Süper Lig'de 6 hakemle oynanan bir maçın TFF'ye hakem maliyeti 23 bin TL'yi buluyor. 4 hakemli maçın ise TFF'ye maliyeti 16 bin TL. Aradaki maç başına 7 bin TL'lik maliyet bir sezonda oynanan 306 lig maçında 2 milyon 142 bin TL'lik yük getiriyor. 6 hakem uygulaması kupada ve PTT 1.Lig'de uygulanmıyor.
Yorumları okumak veya yazmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
scorpions
acele etmeyin sene sonu feneri şampiyon yapın sonra kaldırırsınız yoksa nasıl penaltı kullanacakda maç alacak bu takım
braveheart
Ilave hakemler verdikleri uydurma penaltilarla en cok fenere yaradi.