Önceki Haber Sonraki Haber

Fatih'ler ölmesin!

Arena'daki derbide kalp krizi geçiren ve 45 dakika sonra hastaneye ulaştırılan 25 yaşındaki Fatih Çalışkan, tribünlerde defibrilatör cihazı olsa bugün belki hayatta olacaktı

25/04/2012 Çarşamba Sabah

Fatih Çalışkan kardeşi Onur ile binlerce Galatasaraylı gibi puan farkını 8 çıkartma umuduyla Türk Telekom Arena'nın yolunu tutmuştu. Sağlık problemi olmayan, çocukluğunun geçtiği Fikirtepe'de 18 yaşına kadar amatör futbol oynayan Fatih, ilk yarısı 1-0 Fenerbahçe lehine biten derbinin devre arasında fenalaştı. Kardeşinin kucağında baygın vaziyette yatan Fatih için taraftarlar sağlık görevlisi çağırmak için tezahüratla sesleri yükselttiler. Fatih, 20 dakika sonra ambulansa bindirildi ve yolu şaşıran şoför yüzünden kalp krizi geçirdiği andan 45 dakika sonra hastaneye yetiştirildi ama çok geçti!

KATLI STATLARDA ULAŞIM ZOR
Sabah Spor, "Fatih'ler ölmesin" diye bugün Türkiye'deki stadyumlarda sahadaki futbolcular kadar tribündeki taraftarlara da yapılacak acil müdahale imkanlarını sorguluyor. İlk 10 dakikanın hayati önem taşıdığı kalp krizi vakalarında acil müdahelede kullanılan defibrilatör cihazı, maalesef Türkiye'de bırakalım tribünlerde, birçok maçta saha kenarında ve kulüplerin idman yaptıkları tesislerinde bile yok. TT Arena ve Şükrü Saracoğlu başta olmak üzere çok katlı ve ambulansın sahaya girme şansının olmadığı stadyumlarda defibrilatör cihazlarının artık tribünlerde mutlaka yer alması gerekiyor.

HER TRİBÜNE DEFİBRİLATÖR
25 yaşında hayata veda eden Fatih Çalışkan'ın Türk Telekom Arena'da yaşadığı tıbbi imkansızlıkların, ülke genelinde tüm spor tesislerinde giderilebilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile tüm federasyonlara görev düşüyor. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde acil müdahale için kamuya açık alanlarda, üniversite kampüslerinde, metro ve tren istasyonlarında mobil defibrilatör cihazı bulunuyor. Türkiye'de bazı işadamlarının önemini bilip makam araçlarında bile bulundurduğu bu cihaz, bir kalp krizi sonrası çok değerli olan ilk 10 dakikada hayat kurtarabiliyor. Yüksek efor gerektiren sporlar ve tribündeki heyecanın tetikleyebildiği kalp krizi durumunda ilk önlem, Türkiye'de tüm kulüp ve stadyumların bu cihazlarla donatılması.

HAYAT KURTARIYOR

Defibrilatör, kalbin normal dışı atımının tekrar normal kalp ritmine dönmesini sağlayan araç. Fibrilasyona uğramış veya yeni durmuş kalbe elektrik enerjisi şok halinde verildiği taktirde kalp dışarıdan uyarılmış olur ve kasılır. Kalp fonksiyonları durduktan sonra 8 dakika içinde defibrilasyon işlemi ve kalp masajı yapılmış olmalıdır. Kalp krizi geçiren hasta, daha kapsamlı bir tedavi için 20 dakika içinde bir hastanenin acil servisine ulaştırılmış olmalıdır. Mobil defibrilatör cihazlarının fiyatı beş bin dolar.

Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
  Ana Sayfaya Dön
Webaslan Anasayfasına Dön