Önceki Haber Sonraki Haber

Aysal'dan açıklamalar

Galatasaray'ın Başkanı Ünal Aysal Divan toplantısında açıklamalarda bulundu.

14/09/2011 Çarşamba Webaslan ve AA

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, yönetimde geride bıraktığı 100 günün icraatlarıyla ilgili bilgi verdi.

Galatasaray Adası'nda gerçekleştirilen kulübün eylül ayı olağan Divan Kurulu Toplantısı'nda üyelere hitap eden başkan Ünal Aysal, yönetimi devraldıklarından bu yana 100 günü geride bırakalı iki hafta geçtiğini aktarırken, ''Tabiri caiz ise fili tek lokmada yutamayacağımız için parçalara bölmek, önceliklere göre hareket etmek, uzun dönemli hedefleri gözden kaçırmadan birikmiş sorunları çözmek ve sorunların azalacağı bir yapıyı adım adım kurmak için 100 gün, 1 yıl ve 3 yıllık planlar yaptık. Bugün sizlerle bu sürecin ilk 100 gününün gelişmelerini, neleri yapıp, henüz neleri yapamadığımızı, nasıl bir süreci yönettiğimizi ve sonuçlarını paylaşmak istiyorum'' dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!..

Daha önce yaptığı açıklamalarda, mali sorunların çözümüne dönük yol haritasının çizilmesi, sportif başarı için yapılacak transferler ve yeniden yapılanmanın gerçekleşmesi, kurumsallaşmanın ilk ve önemli adımlarının atılması konularına öncelik vereceklerini dile getirdiklerini belirten Aysal, şöyle devam etti:

''İlk icraatlarımızdan bir tanesi, gerçekçi ve doğru bir mali durum tespiti için yaptırdığımız denetleme çalışması oldu. Ortaya pek iç açıcı bir mali tablonun çıkmadığı malumunuz. Son divan toplantısında sizlere kapıda sıraya girmiş 59 milyon dolarlık bir alacaklılar ordusundan bahsettiğimizde, sizlerin de neler hissettiğinizi hatırlayınız. Doğrusu, süreci yönetmekte zorlanmadık diyemem. Hatta beklentimizin üstünde zorlandık. Çünkü sadece birikmiş ve aciliyet kazanmış büyük bir borçla karşılaşmadık, aynı zamanda tekrar yüzünü gösteren bir global finans krizinin içinde bulduk kendimizi. Tüm finans dünyasında müthiş bir kriz ortamı yaşanıyordu. Bankalar eski rahatlığında değildi. Sizin de kulüp olarak hemen hemen tüm varlık ve gelirleriniz temlik edilmişse, işiniz çok kolay olmuyor. Para bol iken, ekonomiler yükselişte iken para bulmak kolaydır. Dünya ekonomik tarihinin en sert krizinin yeni ve güçlü bir dalgasında gemiyi karaya oturtmamak o kadar kolay değildir.''

''BORÇLAR AZALTILDI''

Ünal Aysal, mayıs ayı sonu itibariyle 149,6 milyon dolar olan kısa ve orta dönemli banka borçlarının 132,8 milyon dolara indirildiğini söylerken, ''59 milyon dolarlık muaccel borçlar ise son 115 günün giderlerinin eklenmesine rağmen 57 milyon dolara indirilmiştir'' ifadelerini kullandı.

Kulüp olarak kendilerini henüz istedikleri yerde görmelerinin mümkün olmadığının altını çizen Ünal Aysal, ''Belki konjonktür bakımından biraz daha şanslı olsaydık, bu çok kısa sayılabilecek süreçte daha büyük mesafeler alabilirdik. Bunu ancak belli ölçülerde başardık ve daha çok yolumuz ve harcanacak mesaimiz var'' diye konuştu.

Galatasaray'ın çok değerli varlıklara sahip olduğunu yineleyen başkan Aysal, şöyle devam etti:
''Her maddi sorunun üstesinden gelebilecek imkanları olan bir kulüp. Mesele var mı yok mu meselesi değil. Mesele bu varlıkları iyi değerlendirmek, ekonomik bakımdan kulübü iyi ve bilinçli yönetmek meselesi. Bunun için 9 Temmuz'da genel kurulumuzdan yetki istedik ve sağolsunlar bu yetkiler eski yönetimlere olduğu gibi bize de verildi. Riva arazisi bu değerlerin en önemlisi. Bu konuda dört bir koldan çalışıyoruz. Çözüm için piyasaların biraz daha güçlenmesini beklememiz gerekiyor. Elimize ulaşan tekliflerin en yükseği kadar en garantili olanını tercih edeceğimizden emin olabilirsiniz.


Türk Telekom Arena başlı başına bir olaydı. Tamamlanmamış bir inşaat, net olamayan devir ayrıntıları gibi bir çok çözülmemiş sorunu kucağımızda bulduk. Yoğun bir çalışmayla çoğunu netleştirdik. Devri teslim anlaşmamızı imzalar iken bütün eksikleri tek tek tespit ile muhataplarımıza yükledik. Bir başka önemli işimiz stat gelirlerimizin ciddi bir bölümünü paylaşmak zorunda kaldığımız kuruluşla olan uzun vadeli ve oldukça pahalı olan anlaşmamızı feshetmek oldu. Yeni durumda bilet ve kombine gelirlerimizin tamamı kulübümüze kalacaktır. Önümüzdeki 2,5 yıllık bir dönem için bunun bize ekonomik katkısı 7 milyon dolardır. Florya, Mecidiyeköy, Kalamış, Galatasaray Adası gibi hepsi çözüm bekleyen meselelerimiz var. Hepsini ilk 100 güne sığdıramayacağımızı biliyorduk. Ama en azından bunların hepsi ile ilgili etütler yapıldı, stratejilerimiz belirlendi, uygulama safhasına geçildi. Önümüzdeki 1 yıllık etapta bu çözümlerin de devreye girmesi ve büyük çapta gerçekleşmesi program altına alındı. Galatasaray'ın varlıklarını değerlendirmek, ve elde edilen para ile gecikmiş borçları temizlemek, ekonomik meseleleri çözmek yeterli değildir. Finansal kredibilitemizi yeniden düzeltmek, çarkların dönmesini sağlamak, günü kurtarmak alışkanlığından çıkmak, uzun vadeli projeler üretebilecek, yatırımlar yapabilecek ve devamlı gelirle akar sağlayabilecek bir konuma gelmek ana hedefimizdir. Asıl mesele yeni, çağdaş projeler üreterek ek gelir kalemlerini arttırmaktır. Açıklıkla söyleyeyim pek çok projeye başlamış olmakla birlikte kendimizi bu konuda henüz hedeflediğimiz yerde görmüyorum.''

Kulüp başkanı Aysal, geride kalan 100 günlerinin, futbolda yaşanan olağanüstü durumlar nedeniyle her gününün hemen hemen tipik bir kriz yönetimiyle geçtiğine değinerek, ''Ekonomik krizler, şike krizleri ve transfer uğraşları hepimizin çok zamanını aldı. Almaya da devam ediyor. Profesyonel kadrolarla yeni yapılanmayı tartışacak, projeleri uygulamaya koyacak yeterli zamanı bulamadık. Ama en azından nelerin yapılması gerektiğinin çok net olarak resmini çıkarttık'' şeklinde konuştu.

"SUÇLU MU SUÇSUZ MU?"

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, futboldaki şike ve teşvik iddialarına yönelik olarak yürütülen soruşturmanın son derece hassas bir konu olduğunu söyledi.

Yönetimdeki 100 gününün icraatlarını Galatasaray'ın eylül ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı'nda üyelere aktaran Ünal Aysal, ''İş akışımızın ve dolayısıyla planlarımızın radikal biçimde değişmesine neden olan, medyada şike soruşturması olarak adlandırılan bu olaylar, birkaç yönetici, sporcu ve birkaç futbol kulübümüzün (Suçlu mu, suçsuz mu?) sorularına cevap aramanın çok ötesinde ele alınması ve ilgilenilmesi gereken fevkalade önemli, hassas bir konudur'' dedi.

Aysal, dünya futbolunda kirlilik sorununun yeni olmadığına dikkati çekerek, ''Bu sorun uzun bir süredir mevcut. Özellikle futbol ekonomisinin ulaştığı boyutlar ve yaygınlaşan bahis ekonomisi gerçeği karşısında, kuralları ve spor etiği yeterince yerleşmemiş, benimsenmemiş ortamlarda bu beklenmeyen bir durum da değildir. Yıllardır bu tür olayların dedikodularını ülkemizde hepimiz duyarız, okuruz. FIFA ve UEFA'nın konuya nasıl bir hassasiyetle yaklaştığını, özellikle son yıllarda nasıl bir öncelik verdiğini biliyoruz'' diye konuştu.

''CESARETLE BAŞLATILAN SÜRECİN SAVUNUCUSU OLACAĞIZ'' 

Galatasaray olarak çok önem verdikleri soruşturma konusuyla ilgili olarak duruşlarını aktaran Ünal Aysal, şu ifadeleri kullandı:
''Galatasaray olarak tüm spor dallarında, altını çizerek söylüyorum gerçek bir fair-play ortamının oluşması vazgeçilmez ilkemiz. Bu nedenle ne pahasına olursa olsun cesaretle başlatılan bu sürecin doğru, adil ve uygar bir biçimde sonuçlandırılmasının destekçisi ve savunucusu olduk ve olmaya devam edeceğiz. Hiçbir fırsatçılığa ve rekabet duygusuna kapılmadan, ancak Türk futboluna ve de Galatasarayımızın istikbale dönük, özellikle yurt dışı başarı hedeflerine zarar verecek her türlü karar ve davranışlara muhalefet edip, aktif mücadelemizi ve bunu savunan kurumlara desteğimizi sürdüreceğiz. Kuşkusuz ilkelerimizi korurken, Galatasaray'ın hiçbir açıdan zarar görmemesi en doğal görevimizdir. Ancak süreçte, uzun vadeli stratejilerimizi koruyarak bunlara öncelik verdik ve (Bu işin ekonomisi zarar görürse, biz de bundan payımızı alırız) gibi kısa vadeli yaklaşımlara prim vermedik, tevessül etmedik. Etmeyiz, edemeyiz.''

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!..

''FENERBAHÇE DÜŞMANLIĞI YAPMAKLA SUÇLANDIK''

Türk spor tarihinin en sancılı dönemi olarak nitelendirdiği süreçle ilgili olarak, ''Yönetilmesi oldukça zor ama doğru yönetilirse aynı zamanda uzun vade açısından en önemli, en hayati dönemecinde, (Bu yıl, bu sezon kaybımız ya da kazancımız) gibi kaygıların çok ötesinde düşünmek ve davranmak zorundayız. Bizlerin devraldığı miras budur, devredeceğimiz miras da bu olmalıdır'' diyen Aysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''3 Temmuz Pazar sabahı hepimiz şok edici bir kapsamda başlayan soruşturma süreciyle uyandık ve Galatasaray olarak toplumda oluşabilecek muhtemel hezeyanları önlemek için 4 Temmuz akşamı tüm camiamıza, rekabet duygularıyla hareket etmeme, süreci soğukkanlılıkla izleme çağrısı yaptık. Aynı zamanda Galatasaray olarak camiamıza ve kamuoyuna süreci yakından izleyeceğimizin güvencesini verdik. Hemen bir hafta sonra yapılan Kulüpler Birliği toplantısından ilke olarak alınacak kararları ve atılacak adımları desteklemek sözünü vererek ayrıldık. Ancak daha toplantıdan birkaç saat geçmeden Türkiye Futbol Federasyonu'nun, beklentilerin aksine (Hiçbir karar almıyoruz, hiçbir adım atmıyoruz) açıklaması karşısında, sürecin iyi yönetilmemesi halinde ülke futbolu olarak başımıza gelebileceklere dikkati çeken, (Bu ateş üfleyerek sönmez, çözüm zamana yayılamaz) bildirimizi yayınlamak zorunda kaldık.
Aynı bildiride, karar almamanın doğru bir karar olmadığını, evrensel hukuk kurallarına uygun olarak gerekli kararların acilen alınması gerektiğini hiçbir kulüp adı ve de hiçbir cezadan söz etmeksizin dile getirdik. Spor kamuoyunu derinden sarsan hatta ülke imajımızı etkileyen, UEFA nezdinde işi çözmüyoruz, kendimiz yönetemiyoruz intibası veren bir tutumun daha ilerde tüm futbol dünyamızı ve kulüplerimizi etkileyebilecek sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdik. Gelişmeler malumunuz. Mesajlarımız tam ve net olarak algılanamadı ve kendi dostlarımız arasından bile bizi Fenerbahçe düşmanlığı yapmakla suçlayanlar oldu. Tek önceliğimizin, Türk sporunun önünün tıkanmasını önlemek olduğunu ısrarla vurguladık.

Böyle bir mantıkla ve alışkanlıklarla yıllarca yaşamış bir toplumun bu reaksiyonu, refleksi anlamamasını bir yerde doğal karşılamak gerektiğini gördük ve ısrarlı olduk. Ancak bugün geldiğimiz noktada, her şey yavaş yavaş aydınlandı, aydınlanıyor. Dediklerimizin bir hırs ya da menfaat motifiyle olmadığı, Türk futbolunun kamu vicdanını rahatsız eden adaletsizlik duygusundan kurtarılması kadar saygınlığının da korunması amacını taşıdığı fark edilmeye başlandı.''

''ŞİDDET YASASI'NDA DEĞİŞİKLİKLERİ DE BİZ HAZIRLIYORUZ''

Yaşanan süreçte ''Galatasaray'ı dışlamayı bile göze alan'' Kulüpler Birliği Vakfı tarafından, Şiddet Yasası'nda yapılması gerekli değişiklikleri hazırlamakla görevlendirildiklerini aktaran Aysal, şöyle konuştu:

''Hukukçularımızı görevlendirerek bu konuda caydırıcılığından taviz vermeden, realist, insanca ve orantılı bir suç-ceza yaklaşımını benimseyen, alınacak kararlarda UEFA işbirliğini şart koşan değişiklik önerilerimizle birlikte dün bir sunum yaptık. Dik, ilkeli ve vizyoner duruşumuzu, evrensel hukuk konusundaki hassasiyetimizi, suçun olduğu yerde orantılı cezanın da olması gerektiğini aksi takdirde kuralları olan bir yarışmadan değil, bir kaos ortamından söz edilebileceği konusundaki uyarılarımızı doğru okumakta zorluk çekenler, bizi muhbirlikle, hatta ihanetle suçlayanların gözlerindeki bağlar açıldı. İletişimin gücü ve zaman bizi haklı çıkardı.''

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, basında çıkan bazı eleştiriler rağmen başarılı bir transfer dönemi geçirdiklerine inandığını söyledi.

Yönetimdeki 100 gününün icraatlarını Galatasaray'ın eylül ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı'nda üyelere aktaran Ünal Aysal, Galatasaray'ın özellikle Avrupa'daki başarılarıyla, almış olduğu kupalarla Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi konumuna geldiğini söylerken, ''Sportif başarı olmaksızın büyük bir kulüpten bahsedemeyiz. Bu nedenle sportif başarı için biz ve bizden önceki yönetimler en rekabetçi takımları yaratmak için çalıştık. Bugün geriye dönüp baktığımda, zaman zaman basında çıkan bazı olumsuz haberlere rağmen başarılı bir transfer süreci gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim'' dedi.

Arda Turan'ın takımdan ayrılmasının kendileri için sürpriz olduğunu vurgulayan Aysal, ''Doğrusu Arda'nın ayrılması hepimiz için bir sürpriz oldu. Teknik direktörümüzle yapılan planlar, transfer döneminin son günlerinde şekil değiştirdi. Yeni planlar yapmak zorunda kaldık. Neredeyse bir boğuşma içinde geçen kadro yenileme sürecinin son derece itinalı ve ayakları yerde bir politikayla gerçekleştirildiğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.



''11 YENİ OYUNCU İÇİN SADECE 7 MİLYON DOLAR FARK ÖDENDİ''

''Özellikle gelen ve giden oyuncuların bonservis ücretleri düşünüldüğünde, 11 yeni ve üst düzey oyuncunun sadece 7 milyon dolar fark ödeyerek kazandırılması, uluslararası düzeyde büyük bir başarıdır'' diye konuşan Aysal, transfer rakamlarıyla ilgili olarak şunları aktardı:

''Bu maliyet Beşiktaş ve Trabzonspor'un altındadır. Yıllık futbol bütçemiz 2009-2010'da 90 milyon dolar, 2010-2011'de 72 milyon dolarken, 2011-2012 sezonunda bütçemiz 62 milyon dolar oluşturuldu. 2011-12 sezonunda toplam 30 milyon dolar ile Galatasaray tarihindeki en yüksek transfer geliri elde edilmiştir. Gönderilen 17 futbolcunun 4 tanesi kesin satış, 7 tanesi kiralama, 4 tanesi biten sözleşme ve 2 tanesi de fesihdir. Elde edilen gelirin tamamı 2012 sonuna kadar Galatasaray'ın kasasına girmiş olacaktır. Bu oyuncuların 2010-11 sezonu için sabit ücretleri, sözleşmesi biten 4 oyuncu dahil 17.8 milyon dolardı. Ayrıca 2011-12 sezonu sonrası için de 8.7 milyon dolar tutarında taahhüt silinmiştir. 2011-12 sezonunda toplam 29.1 milyon dolar bedelle 13 oyuncu transfer edilmiştir. 11 adedi yeni transfer (3 tanesi sıfır bonservis bedelli), 1 adedi ise satın alma opsiyonlu kiralamadır. Söz konusu bonservis bedelleri ortalama 3 senede ödenecek ve giderleştirilecektir. Sıfır bonservis bedeli ile alınan oyuncuların satış değerinin 20 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Transfer edilen oyuncuların 2011-12 sezonu için sabit ücretleri 28.5 milyon dolardır. 2011-12 sezonu sonrasındaki 4 sezon için girilen toplam taahhüt söylendiği gibi 92 milyon avro değil, 65,2 milyon dolardır. Yıllık ortalama 16.3 milyon dolar eder''.

''TRANSFER POLİTİKASINDA ÖNEMLİ BAŞARI SAĞLANDI''

Ünal Aysal, transfer politikalarıyla önemli bir başarı sağladıklarını vurgularken, ''İzlenen transfer politikası ile Galatasaray tarihinin en yüksek transfer geliri, son 5 senenin en düşük net transfer gideri ve son 3 senenin en düşük toplam futbol şubesi maliyetine ulaşılmıştır. Transfer gelirlerinin 2012 sonuna kadar kasamıza girecek olması, transfer giderlerinin ise 3 senede ödenecek olması sayesinde nakit akışımızda düzelme sağlanmıştır'' dedi.

Futbol takımının yaş ortalamasının 26,8 olduğunu, kadro kalitesi ve aktiflerdeki futbolcu değerlerinin yükseldiğini, yıllık ücretlerde ise sadece 10 milyon dolar civarında bir artış olduğunun altını çizen başkan Aysal, ''Yeni kadromuzun uluslararası maç tecrübesi ve kariyerleri de daha yüksektir. 2014-15 sezonundan itibaren devreye girecek geriye dönük 3 sezonun gelir-gider dengesine bakılacak, Finansal Fair Play kurallarına uyum için de önemli adımlar atılmıştır. Tabii ki bu transfer harekatını sadece futbolda yapmakla kalmadık. Basketbol erkek, basketbol kadın, voleybol ve sutopu takımlarımız başta olmak üzere yıldızlarla güçlendirildi. Zira taraftarımıza bütün branşlarda başarı vaat ettiğimizi unutmadık ve unutmayacağız'' şeklinde konuştu.

''BUNDAN SONRASI TEKNİK DİREKTÖRLERİMİZİN ELİNDE''

Başkan Ünal Aysal, transferin önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

''Hiç kuşkusuz transfer önemli ama başarı için tek başına yeterli bir koşul değil. Yeterli olsaydı, her yıl en çok transferi yapan takımlar hep şampiyon olurdu. Öyle olmuyor. En iyi uyumu yaratmış takımlar başarılı oluyor. Bu, sadece takımın iyi olması değil, iyi yönetilmesi de gerekiyor demek. Bundan sonrası artık sportif yöneticilerimiz ve teknik direktörlerimizin ellerinde. Biz onların isteklerini yapmak için uğraş verdik, bundan sonra aynı çabayı onlardan bekliyoruz ve buna hakkımız olduğuna inanıyoruz.
Sonuç olarak bu konularda çok uğraştık, çok çalıştık ama netice olarak şimdilik en büyük sözlerimizden birini tuttuğumuzu, yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Ancak başarıyı yakalamak, sizlerin ve taraftarın yüzünü güldürebilmek için ileride gerekli takviyeleri de yapmaktan çekinmeyeceğiz.''

İcraatta bulunduğu 100 günle ilgili olarak, çok kısa sürede önemli mesafeler alındığına dikkati çeken Aysal, yapılacak daha çok iş olduğunu aktarırken, ''Ancak ele alınmamış, üzerine eğilinmemiş, analizi yapılmamış sorun hemen hemen kalmamıştır. Umarım önümüzdeki bir yıllık etapta sorunlar kesintisiz büyük bir hızla çözüme kavuşturulacaktır'' dedi.

''Önümüzdeki dönemin özellikle Türk futbolu açısından pürüzsüz olacağını düşünmek büyük bir saflık olur'' diyen Aysal, ''Şiddet Yasası dışında da Türk futbolunu bekleyen önemli sorunlar vardır. Galatasaray olarak bu konularda öncülük yapmak, lider rolümüzün hakkını yerine getirmeye devam edeceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın'' diye konuştu.

Süreçte Galatasaray'ın bazı takımlara karşı hareket ediyormuş gibi gösterildiğinden yakınan Ünal Aysal, ''Son olarak şunu söyleyeyim; Galatasaray ne anti Fenerbahçe, ne anti Beşiktaş, ne de anti bir başka takım değildir. Galatasaray, Galatasaray'dır. Galatasaray; bugünü dikkatle izler, yarını hazırlar, yol gösterir, yardımlaşır, art niyetli olmaz, düşene vurmaz. Dün böyleydi, bugün böyle, yarın da böyle olacak. Bu bizim Türk sporuna yeminimiz. Dostlarımıza ödemekle bitmeyecek tek borcumuz'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!..



Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
  Ana Sayfaya Dön
Webaslan Anasayfasına Dön