Önceki Haber Sonraki Haber

Aslan payı nereye gidecek?

Kulüpler Birliği'nde tartışmalara sebep olan 'yerli oyuncu teşvik sistemi' sayesinde havuzda biriken 104 milyon TL'lik kaynağın %85'i kulüplere dağıtılacak. Tüm detaylar...

11/08/2015 Salı Türkiye

Yabancı oyuncu transferini serbest bırakan TFF, gazeteniz TÜRKİYE'nin önceki gün gündeme taşıdığı TFF ve kulüpler arasındaki "yerli oyuncu teşvik sistemi" olarak bilinen yabancı oyuncu transfer fonu tartışmasına neden olan yeni statüye ulaştı.   TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı'nın yeni sistemin mimarı dediği Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in kurmaylarıyla birlikte aylardır gizlilik içinde sürdürdüğü çalışmanın amaç ve faydaları ile ilgili bütün detaylara ulaştık.

Fonun yüzde 85'i kulüplere
Terim'in son rötuşlarını yaptığı statü ile yabancı oyuncu fonu havuzunda bir sezonda birikecek maksimum 104 milyon TL'lik kaynağın yüzde 85'i dağıtım kriterlerine göre kulüplere iade edilecek, yüzde 15'i ise TFF'ye gençlik gelişim projesi olarak aktarılacak. Kaynağın tamamı daha önce TFF'ye kalıyordu. Teşvik sistemi dağıtım kriterlerinin taslaktaki ilk haline göre; fonun yüzde 65'i Süper Lig'deki kulüplere iade payı, yüzde 5'i Millilik Payı, yüzde 30'u TFF Gençlik Gelişim Programları Payı olarak belirlenmişti. Ne var ki, kulüplerin yoğun itirazı üzerine TFF payı yüzde 30'dan 15'e çekildi.

Yerli zorunluluğu
Yeni statüye göre, uygulayacak olan yabancı futbolcu transferi, yerli futbolcu teşvik sistemini de devreye sokuyor. Buna göre, kulüpler istedikleri sayıda profesyonel futbolcu ile sözleşme imzalayıp, tescil ettirebilecek ancak A takım listesinde en fazla 28 futbolcuya yer verebilecek. Bu listedeki futbolculardan en az 14'ünde, Türkiye A Milli Takımı'nda oynama uygunluğu aranacak. En az 2'sinin ise 15 ile 21. yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintisiz 3 sezon kendi kulübünde tescilli olması gerekiyor. Ayrıca A takımda en fazla 3 kaleci bulunacak ve en az birinin Türkiye A Milli Takımı'nda oynama uygunluğu alacak. Takımlar 18 kişilik maç kadrosunda ise A Milli Takım'da oynamaya uygun en az 7 futbolcu ve bir yerli kaleciye yer verecek. Kadrosunda yerli kaleciye yer vermeyen takımlar sahaya 17 kişi çıkacak.

Hedeflenen faydalar

Terim'in titizlikle hazırladığı yabancı oyuncu transfer payı ve dağıtım kriterleri ile amaçlanan faydalar şöyle:
1. Futbolumuzun toplam kalite ve marka değerini güçlendirmek.
Statüye göre; yabancı fonu, yerli oyuncu üretimini teşvik edeceği gibi nitelikli yabancı transferini özendirecek. Transferdeki tercih farklılaşması ile ligdeki 'yıldız oyuncu' sayısı ve rekabet gücü gelişip, ülke futbolunun toplam kalite ve marka bilinirliği daha da güçlenecek.

2. Haksız rekabeti ortadan kaldıracak.
Yabancı kontenjanını maksimum ölçüde kullanan kulüplerden alınacak pay daha fazla yerli oyuncu kullanan ve milli takımlara oyuncu veren kulüplere aktarılmak suretiyle tüketim - üretim açısından takımlar arası denge sorunu ve haksız rekabeti ortadan kaldırılacak.

3.Spor Toto Süper Lig'e kalite katacak.
Dünya Kupası, Kıta şampiyonları,  Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi gibi uluslararası kupalarda forma giyen yıldızlarla hem futbolumuzun seyir zevki hem de Lig daha bir kalite kazanacak.

4.Avrupa'da yarışan kulüplerin eli güçlenecek.
Yabancı futbolcu kısıtlaması sebebiyle Avrupa'da haksız rekabete uğradıklarını iddia eden kulüplerimizin bu serbestlik ile hem eli güçlenecek hem de hedef büyütebilecekler. Böylelikle; uluslararası alanda kazanılan tecrübe hem lige hem de milli takımlarımıza yansıyacak.

5. Maçların daha fazla ülkede seyrini özendirecek.
Spor Toto Süper Lig'in izlenme oranı ile ligi izleyen ülke sayısı artacak. Bu da ülke futbolunun tanıtımını kolaylaştıracağından, futbolcu, teknik adam ihracatında yeni bir mesafe alınabilecek.

6. Sponsorluğu cazip hale getirecek.
Tribünlerdeki seyirci kaçağı önlenecek, futboldan çekilen sponsorlar,  yeniden futbola çekilecek ve sportif ürün pazarı daha da gelişecek.

Sayıya göre ücretler
2015-16 Sezonu birinci transfer döneminden itibaren A Milli Takım'da oynama uygunluğu bulunmayan (yabancı) futbolcu transferi gerçekleştiren kulüplerin oyuncu başına ödeyecekleri ücretler ilk taslaktaki şekliyle şöyleydi:
YABANCI FUTBOLCU FON PAYI: 1. Futbolcu: 100 bin TL 2. Futbolcu: 200 bin TL 3. Futbolcu: 300 bin TL 4. Futbolcu: 500 bin TL 5. Futbolcu: 700 bin TL 6. Futbolcu: 900 bin TL 7. Futbolcu: 1 milyon 200 bin TL 8. Futbolcu: 1 milyon 500 bin TL 9. Futbolcu: 2 milyon TL 10. Futbolcu: 2 milyon 200 bin TL 11. Futbolcu: 2 milyon 400 bin TL 12. Futbolcu: 2 milyon 600 bin TL 13. Futbolcu: 3 milyon TL ve 14. Futbolcu: 4 milyon 500 bin TL idi.

Gürültü koparan değişiklik
Yabancı futbolcu sayısına göre ödenecek fon payı son şeklini alırken TFF Kurmayları, 10, 11, 12, 13 ve 14. Futbolculara ödenecek rakamları yükseltti. Buna sırasına göre 10. Futbolcu ve fazlasını transfer eden kulüplerin yabancı payı olarak şu ödemeyi yapacak: 10. Futbolcu: 2 milyon 750 bin TL 11. Futbolcu: 3 milyon 500 bin TL 12. Futbolcu: 4 milyon 250 bin TL 13. Futbolcu: 5 milyon TL ve 14. Futbolcu: 6 milyon TL.

Dağıtım kriteri ve puanlaması
Yeni sisteme göre fonda biriken kaynağın kulüplere dağıtımı puanlanarak, hesaplanacak. Buna göre: İlk on birde başlayan her bir futbolcu için 10, sonradan oyuna giren her bir futbolcu için 4 puan. 18 kişilik listede olup oyuna girmeyen her bir futbolcu için 2 puan verilecek.

Millilik payı
Türkiye A Milli Takımı (Resmi maçlar):
İlk 11 başlayan her bir futbolcu için 40 Puan, oyuna sonradan giren için 16 Puan, adı maç listesinde yer alıp oyuna hiç girmeyen için 8 Puan verilir.

Türkiye A Milli Takımı (özel maçlar):
İlk 11 başlayan her bir futbolcu için 20, oyuna sonradan giren her bir futbolcu için 8, adı maç listesinde yer alıp oyuna hiç girmeyen her bir futbolcu için 4 Puan verilir.

Yabancı A Milli Takımı (resmi maçlar)
İlk 11 başlayan her bir futbolcu için 20, oyuna sonradan giren her bir futbolcu için 8, adı maç listesinde yer alıp oyuna hiç girmeyen her bir futbolcu için 4 puan verilir.

Genç Milli Takım (Resmi maçlar)
İlk 11 başlayan her bir futbolcu için 10, oyuna sonradan giren için 4, adı müsabaka listesinde yer alıp oyuna hiç girmeyen her bir futbolcu için 2 Puan verilir.

Genç Milli Takım
Özel maçlarda ilk 11 başlayan her bir futbolcu 5, oyuna sonradan girene 2, adı maç listesinde yer alıp oyuna hiç girmeyen her bir futbolcu için 1 Puan verilir.
FIFA Dünya Kupası Final müsabakalarında bu rakamlar "2" ile çarpılır.

UEFA Avrupa Şampiyonası final müsabakalarında bu rakamlar "1,5" ile çarpılır.

Her iki transfer dönemi sonunda bu fonda toplanan toplam tutar, sezon sonunda oluşan puanların toplamına bölünmek suretiyle 1 puana denk gelen tutar, kulübün toplam puanı ile 1 puana denk gelen rakam çarpılmak suretiyle hesaplanır ve iade tutar bunun üzerinden ödenir.

Ekstra puanlama sistemi
Bir müsabakaya denk gelen puanı 75 ile 124 puan arasında ise bahsi geçen kulübe ekstra 75 puan, 125 ve üzeri ise kulübe ekstra 100 puan verilir.  Toplanacak fon, Spor Toto Süper Lig hafta sayısına bölünerek, bir haftada dağıtılacak teşvik miktarı belirlenir. Bu tutar, tüm kulüplerin bir haftada topladıkları puanlara bölünmek suretiyle, 1 puanın karşılığı hesaplanır. "Bir kulübün toplam puanı ile 1 puanın karşılığı çarpılmak suretiyle o müsabakaya ilişkin kulübün hak ettiği teşvik miktarı her ayın sonunda kulübe iade edilir.

UYGULAMA HANGİ FAYDALARI SAĞLAYACAK?

1- Futbolumuzun toplam kalite ve marka değeri güçlenecek.2-Haksız rekabeti ortadan kaldıracak.
3- Spor Toto Süper Lig'e kalite katacak.
4- Avrupa'da yarışan kulüplerin eli güçlenecek.
5- Maçların daha fazla ülkede seyrini özendirecek.
6- Sponsorluğu cazip hale getirecek.



Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
  Ana Sayfaya Dön
Webaslan Anasayfasına Dön