Önceki Haber Sonraki Haber

'Ada' şaşırdı! Daha ilk aydan...

Galatasaray'ın yıldız oyuncusu Wesley Sneijder'in takıma katılmasının üstünden henüz 1 ay geçmeden Schalke maçını izleyen İngiliz yazar ağır eleştirilerde bulundu.

22/02/2013 Cuma Webaslan Dış Haberler

Avrupa basınında Galatasaray'ın Schalke 04 ile Şampiyonlar Ligi 2. tur ilk maçında aldığı 1-1'lik beraberliğin yankıları sürüyor. Yapılan yıldız transferlerinden sonra Dünya'nın dört bir yanından gözlerin İstanbul'a dönmesine yol açan Galatasaray'ın maç performansı da masaya yatırılmaya başlandı.

Son olarak 'Ada'nın önde gelen yayın organlarından Guardian'ın ünlü köşe yazarlı Jonathan Wilson, Wesley Sneijder'in Alman ekibi karşısındaki oyununu değerlendirirken, Hollandalı oyuncuyu ağır bir şekilde eleştirdi. İngiliz yazar, 28 yaşındaki orta saha oyuncusunun 'yaşlı' ve 'zamanı geçmiş' bir görüntü ortaya koyduğunu belirtirken, sarı-kırmızılıların ona uygun bir sistem geliştirmesinin de zor olduğunu ifade etti.

İşte Wilson'ın Guardian'da yer alan yazısı,

"Tüm heyecan ve yutturmacadan sonra, Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray, Schalke karşısında düz bir oyun oynadı. Didier Drogba ve Wesley Sneijder için anlatılan muhteşem hikayeler, Schalke tarafının iyi görüntüsüyle son buldu. Galatasaray tarafından bakarsak, bütün gösterişli sözlerin dışında, kusurlar ortaya çıktı.

Büyülemesi beklenen isimlerden biri Sneijder'di. Sadece 28 yaşında fakat, yaşlı bir adam görüntüsü var. Sadece saçları seyrelmemiş, zamanı geçmiş bir oyuncu gibi görünüyor. 2010 Dünya Kupası'nda 5 gol atarak, kendisini baştan bulmaya karar verdikten sonra ona ilginç bir şeyler oldu. Taktiksel açıdan değişikliklere, vücudundaki çatırdamalar uyum sağlamasını engelledi. Eski moda bir 10 numara gibi oynamayı sürdürmeyi tercih etti.

10 numaraların elbette futbolda yeri var, ancak 25 yıl önceki Arjantin'de. 10 yıl önce Ajax'ta olgunlaşan Sneijder, modern bir ofansif orta sahaydı. Hiçbir zaman en çok çalışan isim olmadı ancak, kovaladı, pres yaptı, boşa kaçtı. Önceki akşam ise, topun 10 yard ilerisine giderek beklemeyi kararlaştırmış gibi görünüyordu. Bu denizde savaşan birinin, birdenbire atın sırtına atlamaya karar vererek, kabarık bir şapka ile savaşmasına benziyordu.

Sneijder, Inter'de tarihi yanılgılar sonrası göreve gelen Gasperini'nin sisteminde bir armağana ulaştı. Gasperini'nin 3-4-3'ünde nereye uyacaktı? Hiçbir yere. Peki modern sistemlerde yeri var mıydı? 4-3-3'ün solunda denendi, olmadı. 4-4-2 de de olmadı. Arkada 3 savunma olan herhangi bir sistemde de olmazdı. Schalke karşısında Galatasaray'ın oynadığı 4-3-1-2 de de olmadı. Alman ekibinin bek oyuncuları, aynı 2011 yılında Inter ile oynadıkları Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde olduğu gibi boşluklar buldular.

Sneijder bu durumdayken, kuşkusuz muhteşem yetenekleri olan bir futbolcu iken, asıl soru 'Galatasaray onunla ne yapmayı planlıyor' olacak. Sorun yaratan cevap, 4-4-2'nin solunda onu değerlendirmek olacak. Bu ona yeteri kadar özgüveni sağlayacak bir hareket olmayacak. Hücum açısından bakarsak, ilk yarıda oyuna dahil oldu ve 18. dakikada Drogba'ya verdiği pas, Hamit Altıntop'un direkten dönen şutuyla sonlandı.

Vizyon ve teknik açıdan hala oldukça 'keskin' görünmesine rağmen, sahadaki bütün oyunculardan daha yavaş bir görüntü ortaya koyuyor. Oyuna sağ kanatta başlayan Altıntop, ceza alanına top sürerek girmeye çalışırken, Galatasaray orta sahada oldukça 'dar' bir görünüme bürünüyor. Burada iki problem ortaya çıkıyor. Birincisi, eğer Drogba senin kanadında ise, yaptığın ortalar boşa gidiyor. İkincisi, kanatlar boş kalınca, rakip bek oyuncuları hücuma davet ediliyor. Ve Galatasaray'ın gece boyu yaşadığı ortalardan yaşadığı sıkıntı, Fernando Muslera gibi atletik fakat yükek toplarda güven vermeyen bir kaleci ile, büyük sorun yaşatıyor.

Sneijder, sürpriz olmayan bir şekilde, devre arasında oyundan alındı. Taktiksel ya da fiziksel sebeplerden dolayı olması önemli değil. Nordin Amrabat'ın girişi, rakip takımın Höger ve Draxler ile yakaladığı etkinliği en azından yavaşlattı."



Webaslan mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
  Ana Sayfaya Dön
Webaslan Anasayfasına Dön