Basmacı Azizler artık yandı!
21.11.2014

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile Beşiktaş Başkanı Fikret Orman arasında polemiğe yol açan, “hakem odasını basma” konusunda TFF radikal bir değişikliğe imza attı.

Federasyondan yapılan açıklamada, talimatlarda yapılan değişikliklerle bu haftadan itibaren saha içi veya dışında, soyunma odası koridorunda, hakem odası önü ve içerisinde hakemlere her türlü sözlü veya fiili eylemlerde bulunulması halinde hakeme maçı tatil etme yetkisi verildiği duyuruldu. Benzer eylemleri maç sonrası da dahil yapan yöneticilere disiplin talimatı uyarınca en az 1 yıl men cezası verileceği belirtildi.

VERİLEN CEZALAR YETERLİ OLMUYOR

TFF, değişiklikleri şöyle duyurdu: “Hakemlerimize hakaret, tehdit, fiziki ve sözlü taciz, darp artarak sürmektedir. Cezalar, eylemleri kesmeye yetmemektedir. Bu durum bizleri yeni önlemlere yöneltmiştir. Disiplin ve Müsabaka Talimatı’nda yapılan değişikliklerle bu haftadan itibaren müsabaka boyu yeşil zemin içinde veya dışında, hakem soyunma odası koridorunda, hakem odası önü ve içerisinde hakemlere yönelik sözlü veya fiili eylemlerde bulunulması halinde hakeme karşılaşmayı tatil etme yetkisi de dahil olmak üzere geniş yetkiler verilmiştir.

YÖNETİCİLERE CEZALARDA ARTIRIMA GİDİLDİ

Hakem soyunma odası veya koridorlarında benzer eylemleri maç sonrası da dahil olmak üzere yapan kulüp yöneticilerine en az 1 yıl men cezası verilmesi karara bağlanmıştır. Kulüp yöneticilerinin ihlallerine diğer tüm cezalarda da artırıma gidilmiştir. Bu hafta oynanacak maçlarla birlikte Merkez Hakem Kurulu Başkanı Sayın Zekeriya Alp her hafta Salı günleri medya mensuplarıyla bir araya gelerek haftanın hakemlerini değerlendirecektir. Bu toplantılara gerekli görüldüğü takdirde hakemlerden bazıları da katılacaktır.”

MHK HAREKETE GEÇİYOR

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, değişikliklerin olumlu yansımaları olacağını, sıkıntıların zaman içinde giderileceğini belirtti. Alp, hakemlere bugünden itibaren kuralları nasıl uygulayacaklarını anlatan tebligatların yapılacağını söyledi.

Her şey hakemin iki dudağı arasında

TFF’nin talimatlarda yaptığı değişikliklerde, hakemlere maçları tatil etme yetkisi verilmesi en önemli nokta olarak ortaya çıkıyor. Buna göre, hakemler, sahada ve soyunma odalarının herhangi bir yerinde karşılaşacakları tepki veya eylem sonrası, bunu yapanların mensup olduğu kulübün hükmen mağlup olmasını sağlayacak şekilde maçı tatil edebilecek.

TATİL ETMENİN KRİTERİ NE?

Peki bunun kriterleri ne olacak? Hakemler, hangi unsurlar gerçekleşirse tatil kararı verecek? Hakemlere tebligat veya düzenlenmiş bir seminer olmadığından, ciddi belirsizlik var.

Uygulamanın şu şekilde gerçekleşeceği söylenebilir:

EYLEMDE NETLİK

Hakemle soyunma odası diyaloğu yasak. Ancak tatil kararı vermesi için, kendisine, hakaret, taciz, tehdit veya fiili müdahalenin net şekilde gerçekleşmesi gerekiyor.

GENİŞ İNİSİYATİF

Hangi dozdaki tepkinin tatil kararına yol açacağı hakemin inisiyatifine bağlı. Hakemler arasında karar birliği oluşturmak için açıklayıcı bir seminer yapması bekleniyor.

RAPOR ÖNEMLİ

Yöneticilere verilecek 1 yıl ceza yine hakemin ve gözlemcinin raporuna göre tayin edilecek.

İTİRAZDA DURUM

Hakemin kararına yapılacak itirazlarda sorunun nasıl çözüleceği de şu an belirsiz. Otoriteler, soyunma odası koridorlarına kamera yerleştirilerek, kimin haklı olduğunun belirlenebileceğini dile getiriyor.

DOĞRU BİR ADIM MI SALTANAT MI?

Bazı kulüpler yeni kararlar için bu aşamada görüş bildirmezken, bazıları olumlu, bazıları olumsuz karşıladı.

RECEP BÖLÜKBAŞI (Bursaspor Başkanı):
Konu Kulüpler Birliği’nde konuşuldu ama TFF ‘pat’ diye karar aldı. Bugüne kadar kaç hakem odası basılmış? Burada tartışılan bir Aziz Yıldırım var. Hakemin kafası bozulup maçı iptal ederse ne olacak? Bu saltanat verilirse kötü sonuçlar doğabilir.

ALİ DÜRÜST (Sportif AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi):
Zaten yapılmaması gereken bir olayı yasaklamışlar. Keşke bu müdahaleye sebep olacak olaylar yaşanmasa.

BU KARAR UYGULANAMAZ

TFF’nin hakem odası baskınlarında hakemlere maçı tatil etme yetkisi tanımasına eski hakemler destek vermedi. Özellikle uygulamadaki belirsizlikler, hakem hocaları tarafından eleştiriliyor...

Mustafa ÇULCU:
NUR TOPU GİBİ SORUNUMUZ OLDU

Kaosu önlemek istiyorsanız talimatın kesin bilgiler içermesi lazım. Net olmazsa eyyamlar başlar. Hakeme tatil etme yetkisi veriyorsunuz ama nedir bu yetkiler, belli değil. Bunun içeriği açıklanmalı. Uygulama bu hafta başlıyor ancak hakemler de kriterleri bilmiyorlar. Hakemler için basın toplantısı ise eskiden de denendi, olmadı. Tartışılan hakemi basının karşısına çıkaracaksanız tamam, aksi halde bunun anlamı yok.

Bünyamin GEZER:
YA TAHKİM HAKEME İNANMAZSA?

Bu değişiklik yapıldı ama öncesinde hakemlere seminer verildi mi? Tatil yetkisi kullanırken standart nasıl yakalanacak? Daha ‘f... off’ küfür mü, değil mi karar veremezken bir yöneticinin sözü küfür mü, değil mi nasıl karar verilecek? Diyelim hakem yönetici küfretti diye maçı tatil etti. Peki bu yönetici Tahkim’deki savunmasında küfür etmediğini söylerse, ne yapacaksınız? Hakem basın toplantısı ise eskisinden kötü sonuçlar doğurabilir.

Cem PAPİLA:
GÖZ KORKUTMAK İSTİYORLAR

Hakeme fiziki müdahale olursa tatil kararı doğru olur. Diğer türlüsünde belirsizlik var. TFF işi abartıyor. Sanki her hafta soyunma odası basılıyor... Bir çok yönetici hakemle sınırları ihlal etmeden sohbet ediyor. Bu kararın uygulamada yer bulacağını düşünmüyorum. Birilerinin gözünü korkutmak istiyorlar. Hakem basın toplantısı ise tam facia. Hakemlerin çoğu kendini ifadede zorlanıyor. Ayrıca medya o hakemi parçalıyor.

Kaynak: Hürriyet
Diğer Haberler
Mauro Icardi, Alex de Souza'nın rekoruna yaklaştı
Real Madrid'de kritik hafta!
Eren Dinkçi'den Galatasaray ve milli takım yanıtı!
Galatasaray'ın keskin nişancısı: Ziyech
Muslera, rekorunu egale etti
İşte Süper Lig'de puan durumu
Galatasaray'da divan kurulu toplanıyor!
Spor yazarlarından Galatasaray yorumları
Barış Alper Yılmaz'dan 2 golle şov!
webaslan web sitesi
webaslan, DHA ve AA resmi abonesidir
webaslan.com © 2001 - 2024 Tüm hakları saklıdır.