Pandev'i 5'e katlar!
23.10.2014

WEBASLAN ANALİZ | Galatasaray, Ünal Aysal'ın başkanlığı döneminde Didier Drogba, Wesley Sneijder, Felipe Melo ve Burak Yılmaz gibi 'çilek'lerin yanısıra, Armindo Bruma gibi geleceği yönelik de bir transfer yaptı.

Galatasaray gözlemci ekibi tarafından uzun süre gözlemlenen Bruma, Türkiye'de düzenlenen 2013 U20 Dünya Kupası'nda Portekiz'in yıldızıydı. Kendi yaş grubunda oyunu domine eden ve turnuvada Paul Pogba, Geoffrey Kondogbia, Lucas Digne, Paco Alcacer, Jese, Bernat Juan Quintero, Hakan Çalhanoğlu, Salih Uçan, Eric Dier, Ross Barkley gibi gençlerle birlikte turnuvanın yıldız adaylarından biri olarak görünüyordu, kupadaki performansıyla en önde gelen yıldızı oldu. Genç yıldız adayı, Portekiz'in oynadığı 3 grup maçında 5 gol attı, öne çıktı.

Kulübü Sporting Lizbon'la yaşadığı sorunların da katkısıyla, Galatasaray Bruma'yı 10 milyon euroya transfer etti. Bruma'nın yaş grubundaki yeteneklere bakınca bu rakam az gibi görünsede, Galatasaray'ın bu kadro içerisindeki en pahalı futbolcusu oldu. Bruma ile benzer seviyedeki genç yeteneklerin hepsi Juventus, Paris Saint-Germain, Valencia, Bayern Münih, Bayer Leverkusen, Roma, Tottenham gibi takımlarda ilk 11 oynuyor. Ancak, Bruma Galatasaray'a imza attığından beri kendisiyle benzer yetenekteki oyuncular kadar forma şansı bulamadı.

Bruma, Galatasaray'daki ilk sezonunu ilk devresinde toplam 15 maçta görev aldı. Ligdeki 7 maçında 3 asist, kupadaki 3 maçında 1 gol 3 asist ve çoğu sonradan oyuna girdiği 5 Avrupa maçında skora katkı yapamadı. Tokatspor ile oynanan kupa maçında sakatlandı ve sezonu kapattı.

Galatasaray'da Goran Pandev'in transferin son gününde gelmesiyle birlikte Bruma'nın oynama süresi de doğal olarak azaldı.

BRUMA İÇİN OTORİTELER NE DEDİ?

RIDVAN DİLMEN (NTV Spor) : "Transfer söylentileri var ve Bruma ismi ön planda. Ben geçen sezon az maç oynayan, bu sezona sıkııntılarla başlayan tecrübesiz bir oyuncuya böyle bir sınırlama varken yüksek bonservis ödenmesini uygun bulmuyorum. Bence Bruma yerine Candreva'nın kadroya katılması daha mantıklı olur."

UĞUR MELEKE (Milliyet) : "20’de izlediğimiz Bruma çeşitli biçimlerde gol de yapabilen bir oyuncu. Doğru yere gidip boş kaleye attığı gol de var, araya koşu yapıp karşı karşıya yaptığı da. Orta mesafe şutu da var, dün gördüğümüz gibi uzak mesafe şutu da. Gol yapan bir Bruma, Galatasaray’ın düzeninde bir seçenekten ziyade bir ihtiyaç gibi."

MEHMET DEMİRKOL (Fanatik) : "Galatasaray'ın kadro yapısındaki bir takım Bruma'yı transfer etmez. Bruma'yı Manchester United, Manchester City alır, verir Norwich'e, 2 sene sen bunu geliştir der. Galatasaray'ın kadro yapısı oyuncu yetiştirecek bir zenginlikte değil. Kanatlara daha olmuş, yetişmiş oyuncu alınması lazımdı."

ALİ ECE (Akşam) : "Amrabat hamle oyuncusuysa, Bruma satranç da yedek vezirdir. Eski zihniyet olsaydı Galatasaray'da Bruma yerine aynı parayı Nani'ye verirlerdi."

BRUMA GALATASARAY İÇİN YETERLİ Mİ?

GÖRÜŞ: Bruma oynadığı dönemde hızı, rahat adam eksiltebilmesi, koşularıyla Galatasaray'ın oyununa boyut kattı.
KARŞI GÖRÜŞ: Oyuna kattığı boyuta rağmen, özellikle lig maçlarında kaçırdığı gollerle dikkat çekti. Kupada oynadığı önemsiz maçlar dışında skora direkt katkı yapmakta zorlandı.

GÖRÜŞ: Bruma, fizik olarak hem Türkiye hem Avrupa futbolu için yetersiz.
KARŞI GÖRÜŞ: Bruma kendi yaş grubunda fizik olarak yeterliydi. Gareth Bale de 18 yaşında fizik olarak güçsüzdü ama bugün bir vücut geliştirmeci gibi. Bruma da fizik olarak 1 senede kendini geliştirdi, zamanla daha da gelişecektir.

GÖRÜŞ: Bruma, fizik olarak geliştikçe Türkiye futbolunu domine eden isimlerden biri haline gelecek. Daha fazla oynadıkça, daha fazla gelişecek. 
KARŞI GÖRÜŞ: Galatasaray, Bruma'nın 2-3 sene boyunca gelişimini bekleyemez. Süper Lig'de şampiyonluk, Avrupa'da gruptan çıkmayı hedefleyen Galatasaray'a hemen katkı yapacak oyuncular lazım.

GÖRÜŞ: Liverpoollu Raheem Sterling daha fazla oynayarak kendini geliştirdi ve uzun bir süre beklenmedi. Şimdi Premier Lig'in en önemli hücum güçlerinden biri. Üstelik, Bruma gibi ilk kontrolü, son vuruşları yetersiz ama oynadıkça daha fazla gelişiyor.
KARŞI GÖRÜŞ: Pandev tam 11 senedir Serie A gibi üst düzey bir ligde oynuyor ve Şampiyonlar Ligi'nde de üst düzey tecrübesi var. Galatasaray'a Sterlin gibi bekledikçe olan değil, Pandev gibi hem tecrübeli hem lider bir oyuncu gerekiyor.

SPORX EDİTÖRLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?

SERTAÇ AKKAYA (SPORX / SPİKER)
Bruma geçen sezonu sakat tamamlamasaydı onu Ronaldo ile birlikte Brezilya'da izleyecektik. Sahada olduğu her an çok fazla koşan, mücadele eden Bruma bu sezon daha fazla forma şansı bulduğu takdirde saha içindeki acemi görüntüsünden sıyrılacak ve ondan beklenen performansı ortaya koyacaktır. Sağ ve sol ayağını kullanabilen iki kanatta görev yapabilen ve biraz daha güçlenmeye ihtiyacı olan Bruma, Galatasaray'a "maddi-manevi" çok şey katabilecek potansiyelde fazlasıyla sahip. Ronaldo'nun veliahtından bahsediyoruz.

BARLAS ATEŞLİ (SPORX / EDİTÖR)
Türkiye'ye geldiği yaşa ve oyuncu kumaşına bakacak olursak, Türkiye'nin en iyi ithal oyuncularından birisi diyebiliriz. Bruma tipik bir patlayıcı kanat oyuncusu. Fiziği ve bacak boyu, oynadığı mevkii için kusursuza yakın. Tabii koşularının füleli olması da ayrı bir avantaj. Rakiplerinden daha az adım atarak neredeyse aynı mesafeyi ve hatta zaman zaman daha fazla bir mesafeyi daha kısa sürede katedebiliyor. Portekizli yıldız bu özellği sayesinde, kendisi ile aynı mevkiide görev yapan rakiplerine nazaran daha kolay adam eksiltebiliyor ve önünü daha kolay boşaltarak kendisine ani şut açıları ve pozisyonları yaratabiliyor. Bruma'nın tek eksiği yere sağlam basamaması gibi gözükse de, aslında kendisine bu keskin süratı katan da bu hafifliği diyebiliriz. Bilinçli bir üst vücut ve ön bacak idmanı ile dengeli bir evrim geçirerek bir gömlek daha yükselebilir. Prandelli'nin ısrarla forma şansı vermesi gerektiği isimlerden birisi olduğunu düşünüyorum.

SERKAN BEKTAŞ (SPORX / EDİTÖR)
Her ne kadar Bruma için 'bu kadar para mı verilir?' dense de genç oyuncunun adeta ölüsünün 10 milyon euro ettiğine şahit olduk. Bu sezon Monaco'ya kiralansa, bonservisi 15 milyon euro seviyesinde olacaktı ve sarı-kırmızılılar yine kar edecekti. G.Saray'ın 19'luk jokeri, artık ligde ufak tefek kendisini göstermeli ve 'piyasadan' uzaklaşmamalı. Prandelli'nin oyuncuyu yerinde ve zamanında kullanabilmesi de Portekizli'nin performansını etkileyecektir. Gittikçe kuvvetlenen ve oyun zekasını geliştiren Bruma 2 sezon sonra 30-40 milyon euro eder. Böyle yakaladığımız nadir yeteneklere hep özenmişizdir. "Neden Porto gibi değiliz" diye çoğu zaman hayıflanır Türk futbolseverler. Bakalım Bruma'yı işleyebilecek mi bizim futbolumuz. Hani hep deriz ya acaba Messi Türkiye'de olsa Messi olur muydu? Ya da Arda Türkiye'de kalsa oyun anlayışını bu kadar üst seviyeye çekebilir miydi diye. Bu da ondan çok farklı değil...

EGEMEN YILDIRIM (SPORX / EDİTÖR)
Geçen yıl ülkemizde düzenlenen U20 Dünya Kupası, Bruma hakkındaki en kapsamlı verilere ulaşmamızı sağlıyor. Zaten orada gösterdiği performans ona Türkiye kapılarını açtı. Ancak Bruma'nın şanssız olduğu iki konu var. Birincisi genç yaştaki yabancı oyuncuların gelişimi için Türkiye uygun bir ülke değil. Çünkü bizde yabancı oyuncudan geldiği gibi şapkadan tavşan çıkarması istenir. İkincisi de malumunuz yabancı kuralı. Özellikle bu kadar kuvvetli ve hazır bir şekilde sezona başlayan Bruma'nın düzenli oynamamasına en büyük sebep de bu kural. Yetenekleri tartışmaya kapalı, geleceği Ribery'den sonra en parlak olacak potansiyel. Ama ülke olarak aşılması gereken sorunların maalesef çok ufak bir kısmını kapsıyor Bruma... Şansı hak ediyor mu? Sonuna kadar. Peki bulabilir mi? Cevap İtalyan teknik adamda...

SON GÖRÜŞ: BRUMA'NIN POTANSİYELİ, PANDEV'DEN DAHA ÇOK ŞANSI HAK EDİYOR.

HAKAN CELEP

Kaynak: Webaslan.com
Diğer Haberler
Galatasaray transferi noktalıyor: Berkay Yılmaz
Hakemlerin kayıt korkusu!
Okan Buruk'tan şampiyonluk, Süper Kupa, transfer, hakem sözleri!
Galatasaray'da Wilfried Zaha ilk 11'e göz kırpıyor
Okan Buruk: "Efe Akman kalsın"
Şenes Erzik'ten Fenerbahçe sözleri: "Çekilme yok"
A Milli Takım'a eleştiri: "Büyük tehlike"
Dursun Özbek: "Sponsorluk bekliyorum"
Barış Alper limitleri zorluyor, rekorlar geliyor
webaslan web sitesi
webaslan, DHA ve AA resmi abonesidir
webaslan.com © 2001 - 2024 Tüm hakları saklıdır.